Законодавчим актом внесено зміни до законів "Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них", "Про безпечність та якість харчових продуктів" з метою приведення чинних вимог щодо безпеки продуктів харчування у відповідність до вимог державного контролю та нагляду за харчовими продуктами та спрощення підприємницької діяльності на продовольчому ринку України
Згідно із документом, "переробку продуктів лову мають право здійснювати суб´єкти господарювання за наявності експлуатаційного дозволу для потужностей (об´єктів) з переробки таких продуктів, що видається відповідним головним державним інспектором ветеринарної медицини або відповідним головним державним санітарним лікарем у встановленому законодавством порядку".
Законом передбачено, що рішення про видачу або відмову у видачі експлуатаційного дозволу приймається протягом 30 робочих днів з дня надходження документів для видачі експлуатаційного дозволу на виробництво та/або обіг харчових продуктів на розгляд державної санітарно-епідеміологічної служби. Рішення про видачу або відмову у видачі експлуатаційного дозволу приймається протягом 30 робочих днів з дня надходження документів для видачі експлуатаційного дозволу на виробництво харчових продуктів на розгляд державної ветеринарної служби.
Згідно із законом, підставою для відмови у видачі експлуатаційного дозволу операторові потужності (об´єкта), що провадить діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів, підконтрольних санітарній службі, є:
зареєстровані протягом останніх шести місяців випадки харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій або інших захворювань, де фактором передачі, доведеним у встановленому законодавством порядку, були харчові продукти, вироблені на потужності (об´єкті), заявленій для видачі експлуатаційного дозволу;
зареєстровані факти виявлення небезпечної чи непридатної до споживання продукції, виробленої на потужності (об´єкті), заявленій для видачі експлуатаційного дозволу;
відмова оператора потужності (об´єкта) у проведенні інспекції, невиконання ним приписів, розпоряджень, виданих за результатами проведення органом державного нагляду (контролю) планових та позапланових заходів.
Підставою для відмови у видачі експлуатаційного дозволу операторові потужності (об´єкта), що провадить діяльність з виробництва харчових продуктів, підконтрольних ветеринарній службі, та операторові агропродовольчого ринку, крім зазначених підстав, також є: запровадження карантинних обмежень та/або карантину у зв´язку з виникненням інфекційних захворювань, у тому числі спільних для тварин та людей; не створення адміністрацією (власником) агропродовольчого ринку умов для належної роботи державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи - не виділення у користування службових приміщень, облаштованих опаленням, освітленням, вентиляцією, водопроводом з гарячою і холодною водою, каналізацією.
Відповідний проект зареєстровано за №3227.
http://portal.rada.gov.ua