Новости и публикации

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни кодифікації видів економічної діяльності 21.03.2013
Законопроектом (реєстр. №1246) пропонується змінити норми Податкового кодексу, які містять пряме посилання на коди класифікації видів економічної діяльності (КВЕД ДК) зразка 2005 року на коди класифікації видів економічної діяльності зразка 2010 року.

Відповідні коди видів економічної діяльності застосовуються для більш прозорого адміністрування податків, зокрема, при визначенні джерел погашення податкового боргу підприємствами суднобудівної промисловості, при наданні пільг в оподаткуванні, при застосуванні спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість у сільському господарстві, при застосуванні спрощеної системи оподаткування.

На засіданні члени Комітету зазначали, що запропоновані пропозиції є слушними, оскільки їх прийняття надасть можливість уникнути правової колізії внаслідок втрати чинності класифікації видів економічної діяльності зразка КВЕД ДК 009:2005.

Водночас, наголосив голова Комітету Віталій Хомутиннік, потребує коригуванню дата набрання чинності законопроектом, оскільки ним передбачено, що його положення вводяться в дію з 1 січня 2013 року. На зазначене також звернуто увагу Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України. Крім того, наголошувалося на засіданні, зважаючи на те, що у часі нова класифікація видів економічної діяльності - КВЕД ДК 009:2010 діє з 1 січня 2013 року (наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики вiд 11.10.2010 № 457) є необхідність передбачити у законопроекті положення щодо порядку застосування нових і попередніх кодів видів економічної діяльності у 2013 році.

Тому під час доопрацювання проекту до другого читання необхідно доповнити його положенням щодо внесення відповідних змін до підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу.

Також народні депутати звернули увагу на те, що впровадження нововведеного КВЕД-2010 може створити певні складнощі при зміні видів економічної діяльності в реєстраційних даних платників податків, тому відсутність в облікових даних, зокрема, фізичної особи - підприємця, виду економічної діяльності згідно з КВЕД-2010 не може бути підставою вважати недіючим Свідоцтво платника єдиного податку, видане в 2012 році із зазначенням видів економічної діяльності згідно з КВЕД-2005 та не може бути підставою для відмови у видачі Свідоцтва платника єдиного податку на 2013 рік. Відповідні зміни, вважають парламентарії, необхідно внести до пункту 3 підрозділу 8 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу.
http://rada.gov.ua/news/Novyny/Povidomlennya/74309.html

Назад в "Новости и публикации"

Задайте вопрос
Тел.: +38 (044) 236-46-42, 238-07-98
E-mail: info@temis.kiev.ua